Οικονομικές ατασθαλίες στο Γηροκομείο Αθηνών

Οικονομικές ατασθαλίες στο Γηροκομείο Αθηνών

Αρ. Πρωτ. 2446/223/15.12.2006

Προς:
- κ. Υπουργό Οικονομίας & Οικονομικών
- κ. Υπουργό Δικαιοσύνης
- κ. Υπουργό Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης


Με λύπη μας πληροφορούμαστε από τον Τύπο ότι στο Γηροκομείο Αθηνών, ένα από τα μεγαλύτερα φιλανθρωπικά σωματεία της χώρας με τεράστια περιουσία (ακίνητα, διαθήκες, χρυσαφικά σε θυρίδες, μετοχές κ.α.) στήθηκε «φάμπρικα» προσλήψεων, στην οποία συμμετείχε και υψηλόβαθμο κομματικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.

Όπως γνωρίζετε, η διοίκηση άλλαξε μετά τις εκλογές της 1ης Οκτωβρίου 2006 στο Σωματείο και Πρόεδρος του Ιδρύματος αναδείχθηκε ο Αρχιμανδρίτης Προκόπιος Μπούμπας, ο οποίος αμέσως μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του, επανέφερε τους ορκωτούς λογιστές, οι οποίοι είχαν απομακρυνθεί από την προηγούμενη δίμηνη προσωρινή διοίκηση.
Κι αυτό διότι διαπίστωσε παρανομίες, παράτυπες ενέργειες μελών της προηγούμενης διοίκησης, καθώς και αθρόες προσλήψεις εργαζομένων σε πολλές περιπτώσεις με υπέρογκους μισθούς ( έως και 3.000 ευρώ) οι οποίοι δεν φαίνεται να δικαιολογούνται, καθώς οι συγκεκριμένοι νεοδιορισθέντες δεν εκτελούν ωράριο, πολλές φορές δε, εκτελούν πλημμελώς τα καθήκοντά τους.
Ο ίδιος ο Αρχιμανδρίτης Προκόπιος Μπούμπας μάλιστα από την θέση του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του Γηροκομείου Αθηνών επί των ημερών της προηγούμενης διοίκησης και άλλα πέντε ακόμη μέλη είχαν υποβάλλει τις παραιτήσεις τους καταγγέλλοντας ανοιχτά ότι «δεν μπορούσαν να καλύπτουν παράνομες ενέργειες μελών του Δ.Σ. και εργαζομένων». Κατηγορία η οποία έχει καταγραφεί και στα πρακτικά της συγκεκριμένης συνεδρίασης.
Προηγούμενη αντιπρόεδρος και εν συνεχεία πρόεδρος του Γηροκομείου Αθηνών από τον Αύγουστο του 2005 είχε διατελέσει η κυρία Δήμητρα Ηλιοπούλου, η οποία επί τριάντα σχεδόν χρόνια εργάζεται στο ΠΑΣΟΚ ως «υπεύθυνη για θέματα Υγείας».
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Βραδυνή της Κυριακής» στις 8-10-06, η κυρία Ηλιοπούλου σε στενή συνεργασία με την κυρία Κατερίνα Καλογεροπούλου, υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του κ. Γ. Παπανδρέου, έστησαν ένα δίκτυο προσλήψεων «ημετέρων» στο Γηροκομείο Αθηνών, καταφέρνοντας μέσα σε διάστημα έξι μηνών - από τον Αύγουστο του 2005 έως τις 30 Μαρτίου 2006- να «τακτοποιήσουν» περί τα δέκα άτομα στο Ίδρυμα. Συγγενείς και κομματικούς φίλους.
Μάλιστα για το θέμα φέρεται ότι βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη έλεγχος ο οποίος -όπως πληροφορούμαστε- έχει οδηγήσει στην αποπομπή της υπεύθυνης του Λογιστηρίου και στην παραίτηση του προϊσταμένου της Τεχνικής Υπηρεσίας. Και οι δύο είχαν διορισθεί από την προηγούμενη διοίκηση.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

- Σε ποιο στάδιο βρίσκεται ο έλεγχος των ορκωτών λογιστών, που διενεργείται στο Γηροκομείο Αθηνών από τις αρχές Οκτωβρίου 2006;

- Στην περίπτωση που έχει ολοκληρωθεί, ποια στοιχεία έχουν προκύψει;

- Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η αυτεπάγγελτη δίωξη του αντιεισαγγελέα κ. Καπόλα εις βάρος του έκπτωτου Δ.Σ. της Ελεήμονος Εταιρείας Αθηνών, από τον Αύγουστο του 2004 με την υπ. αριθμ. 4620/30-7-04 απόφαση του μονομελούς πρωτοδικείου Αθηνών; (η δίωξη είχε ασκηθεί για το χαμηλό αντίτιμο πώλησης ακινήτων του γηροκομείου την περίοδο έως τις αρχές του 2004).

- Έχει γίνει μέχρι σήμερα πλήρης καταγραφή της κινητής και ακίνητης περιουσίας της Ελεήμονος Εταιρείας Αθηνών και ποια είναι η οικονομική αξία αυτής;

- Θα αναζητηθούν ευθύνες για τυχόν παρανομίες που έχουν έρθει ή θα έρθουν στο φως;

- Για όλα τα παραπάνω παρακαλούμε να καταθέσετε στη Βουλή τα σχετικά έγγραφα.


Απαντήσεις Υπουργείων 


Οι ερωτώντες Βουλευτές:

Καράογλου Θεόδωρος

Γιαννάκης Μιχάλης
Δένδιας Νίκος
Καλογήρου Χριστιάνα
Καρπούζας Αντώνης
Καρυπίδης Αναστάσιος
Κασαπίδης Γιώργος
Κουντουρά Έλενα
Κωνσταντάρας Δημήτρης
Λυκουρέντζος Ανδρέας
Σταυρογιάννης Νίκος
Τσιάρας Κωνσταντίνος